Sömn del 2

I del två av trestegsraketen om sömn ligger fokuset på det man sover i – Sovsäcken

Sovsäck

Det stora dilemmat kring val av sovsäck börjar direkt med beslutet om dun eller syntet som isolering. Dun isolerar väl, håller lägre vikt och tar mindre plats i packningen MEN inte alls bra i väta. Syntet klarar av att bli blött, dock tar det både plats och väger mer samt har en lägre isoleringsförmåga. Satsade på en dun (Sea to Summit Flame FMIII) och fick även här plussa på 100g vikt bara för att få plats med längden. Rekommendationen säger upp till 183cm så räknar iskallt med att 2cm marginal är fullt tillräckligt. Velande en del mellan olika modeller och varumärken, men landade tillslut i att denna löste kalkylen värme x vikt bäst.

I

De flesta leverantörer följer en standardiserad gradering för att mäta temperaturgränser på sovsäckarna som tillverkas. Dessa är:

  • Komforttemperatur (Comfort): Den temperatur en kvinna beräknas kunna sova bekvämt och avslappnat i.
  • Temperaturgräns (Limit): Den temperatur en man beräknas kunna sova bekvämt och avslappnat i.
  • Extremtemperatur (Extreme): Den lägsta temperaturen en kvinna beräknas kunna överleva i under 6 timmar med hjälp av sovsäcken.

Självklart varierar detta från person till person, och är baserat på att man använder någon form av både skydd och klädsel i säcken.

Så kikar vi på Flame FmIII har den en komfort på -4C, limit på -10C och extreme på -29C. Nattetid ska (enl de uppgifter jag fått) temperaturen i Patagonia vara kring nollan. Självklart kan det ske undantag, men hoppas att jag kommer få en någorlunda god sömn under racet.

Testar en annan typ av säck